Wykonanie
Pyszna słodko-kwaśna
sałatka owocowa z dodatkiem warzyw to moja propozycja na lekką kolację.Doskonale smakuje z
bagietką lub pełnoziarnistym razowcem.Spora dawka witamin w owocach i warzywach, odrobina
oliwy z oliwek , kilka
orzechów włoskich to doskonały zestaw składników odżywczych. A witaminek nigdy za wiele....szczególnie o tej
porze roku. Użyłam składników, które niestety w naszym
kraju goszczą zbyt rzadko na co dzień.
Koper włoski jest już dość popularny, ale
radicchio widziałam tylko w gotowych zestawach
sałatkowych.... może już coś się zmieniło.......?Ale zawsze można znaleźć jakąś alternatywę i coś dodać, a z czegoś zrezygnować.
Składniki: / 2 porcje /proporcje można dobierać dowolnie
1 mała główka
sałaty radicchio/można użyć np.cykorię/1koper włoski2
pomarańcze1
kiwikilka
orzechów włoskichzielona
pietruszkaoraz2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
mioduszczypta
imbirusok z 1/2
pomarańczowysól,
pieprz do smaku lub
sos vinegretWykonanie:Warzywa dokładnie umyć.
Sałatę "porwać " na małe kawałki, z
kopru usunąć zgrubienia i pokroić w cienkie paski .Obraną
pomarańczę pokroić w cząstki, a
kiwi w plasterki.Wycisnąć sok z
pomarańczy,połączyć z
miodem i
oliwą, dodać
imbir,dokładnie wymieszać tworząc gładką emulsję.Wszystkie pokrojone składniki połączyć ze sobą w salaterce,doprawić
solą ,
pieprzem i polać przygotowanym sosem.
Sałatkę uzupełnić
orzechami włoskimi i zieloną
pietruszką.