Wykonanie
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_03_slash_zielona-herbatka-imirowa/l/1801401011.jpg)
Zaparzyć zieloną
herbatę ,wrzucić do
gorącego napoju cieniutko pokrojony kawałeczek
imbiru i gotowe.
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_03_slash_zielona-herbatka-imirowa/l/1655952069.jpg)
fot z netuBardzo smaczne połączenie
melisy,
cytryny,
miodu i
imbiru daje efekt
napoju, któremu nikt się nie oprze.
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_03_slash_zielona-herbatka-imirowa/l/2073063694.jpg)
Ostatnio
imbir na dobre zagościł w mojej kuchni. Dawniej używałam go w postaci sproszkowanej, ale odkąd pojawił się na rynku świeży korzeń oczywiste, że całkowicie zastąpił gotowe
torebki. O jego cennych właściwościach wiemy obecnie o wiele więcej niż dawniej. Właściwie
imbiru używałam jedynie w mieszance piernikowej do wypieku ciast,
cury, jako dodatek do potraw ciężkostrawnych ,a także posypywałam delikatnie zupy
mleczne, aby uczynić je lekkostrawne. Dziś
imbir ma większe zastosowanie w naszej kuchni i bardziej doceniamy jego właściwości dla naszego zdrowia. Choćby zwykła
herbata, czy
kawa ,które zyskują wyraźnego smaku i walory zdrowotne przez dodanie odrobiny
imbiru.Korzeń
imbiru, zawierający
olejki eteryczne nadające mu charakterystyczny smak, to skarbnica witamin/A,B1,B2,C/mikro i makroelementów i aminokwasów. Właściwości lecznicze
imbiru są bardzo szerokie, działa przeciwzapalnie,przeciwskurczowo,napotnie,tonizujaco, przeciwbólowo.Jest także silnym utleniaczem, działa kojąco, wzmacnia odporność, chroni ciało przed pasożytami. Spożywanie
imbiru wzmacnia apetyt ,zmniejsza nudności, zawroty głowy, ilość cholesterolu we
krwi, obniża ciśnienie itd. Już w starożytności uznany został za afrodyzjak” rozpalający wewnętrzny ogień” Oczyszczając nasz organizm z toksyn ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, wygląd naszej skóry, wzrok, słuch, bystrość umysłu. Kawałek korzenia żuty po posiłku zapewnia świeży oddech i zapobiega chorobom dziąseł. Papka z proszku
imbirowego na działanie przeciwbólowe.
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_03_slash_zielona-herbatka-imirowa/l/2073063694.jpg)
Pijmy więc napary, odwary, pieczmy
ciasteczka imbirowe, dodawajmy
imbir do
mięs ,
sosów ,marynat, zróbmy
imbir kandyzowany………/przepis na kandyzowany
imbir /.
Piwko imbirowe też smakuje wyśmienicie.Do zaparzonego kawałka/drobno pokrojonego/korzenia
imbiru oprócz
cytryny i
miodu możemy dosypać ciut
kurkumy,
szafranu ,
kolendry itp. Taka
herbatka podawana na gorąco ma działanie rozgrzewające,ale pyszna jest również zimna .Ilości składników dobieram dowolnie w/g wypróbowanego smaku,bo
imbir trzeba polubić.
Herbatka imbirowa ma właściwości odchudzające. Pobudza krążenie
krwi iprzyspiesza przemianę materii, pomaga naszej skórze zachować młodość..
![](/Data/Images/znotatnikakrychy.blogspot.com\2011_slash_03_slash_zielona-herbatka-imirowa/l/170465881.jpg)
fot.z netuNajprostszy sposób na przygotowanie
napoju imbirowego to wrzucić pokrojony w paski korzeń do termosu ,zalać gorącą
wodą ,zaparzyć i popijać kiedy mamy ochotę. Można również zalać pokrojony
imbir zimną
wodą i gotować na małym ogniu ok.15min.a po lekkim przestudzeniu dodać
miód i
sok z cytryny .
Wywar imbirowy można połączyć z dowolną
herbatką ziołową :
miętową,
melisową ,a nawet
żurawinową.Więcej na temat
imbiru - klik
Napój imbirowy w/g kuchni 5 przemian:Do przyrządzenia
napoju potrzebować będziemy: jednej, dużej
cytryny, litra wrzącej
wody, dwóch łyżek
cukru trzcinowego, sporego kawałka świeżego korzenia
imbiru i dwóch łyżek zimnej
wody.Z
cytryny wyciskamy sok, wlewamy go do naczynia, zalewamy wrzącą
wodą, dodajemy
cukier, obrany i starty na tarce
imbir oraz zimną
wodę i podgotowujemy przez dwie-trzy minuty. I jeszcze coś wiecej- klik