Wykonanie
W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż
napój przygotowany na bazie
mięty. Gdy nie posiadamy świeżej
mięty z pomocą przychodzi nam
herbata miętowa w torebkach. Na jej bazie bardzo szybko przygotowałam mega orzeźwiający
napój z
imbirem.
Imbir w zimnym
napoju cudownie podkreśla orzeźwiający smak i aromat
mięty.Taki
napój zapewnia cudowne wytchnienie w upalne dni. Podany na przyjęciu w przerwie
między daniem mięsnym, a słodkim odświeża
kubki smakowe.Składniki:1 litr
wody3 - 5 cm korzenia świeżego
imbiru5 torebek
mięty1
cytrynacukier trzcinowy lub
miódPrzygotowanie:Korzeń
imbiru obrać i drobno pokroić.
Wodę zagotować, dodać
imbir, gotować 10 - 15 minut.Po ugotowaniu włożyć do gorącego płynu (98 stopni C)
torebki mięty, parzyć pod przykryciem przez 5 - 7 minut.Po tym czasie wyjąć
torebki, płyn przecedzić przez sitko i odstawić do wystudzenia. Wystudzony płyn posłodzić, dodając ze 3 łyżki
cukru trzcinowego lub
miodu.Częścią płynu napełnić foremki do mrożenia kostek
lodu, a pozostały wstawić do lodówki.
Cytrynę sparzyć gorącą
wodą i odciąć ze 2 plasterki, pokroić je na mniejsze cząstki i dodać po kilka do płynu w foremkach na
lód, zamrozić. Można z
cytryny odciąć cienkie plasterki do dekoracji szklanki.Z pozostałej
cytryny wycisnąć sok i dodać do chłodzącego się
napoju.Na talerz wysypać niewielką ilość
cukru trzcinowego, szklankę (zimną) z cienkim brzegiem delikatnie zwilżyć małym kawałeczkiem
cytryny i postawić na chwilę w
cukier lekko dociskając, aby powstał ozdobny rant na brzegu.Do szklanki wrzucić 3 - 4 kostki
lodu wcześniej przygotowane i napełnić je schłodzonym płynem, brzeg udekorować plasterkiem
cytryny.