Wykonanie
Takie
ciasteczka pamiętam z dzieciństwa. To jedne z moich ulubionych, zresztą moja rodzina bardzo lubi
ciastka z
marmoladą, dlatego często je piekę. Może nie wyglądają idealnie (miałam mały problem z maszynką) ale są tak delikatne, że rozpływają się w ustach i naprawdę warto je upiec. Żałuję, że zrobiłam z połowy porcji bo wszystkim poczęstowanym tak smakowały, że po dwóch godzinach zostało tylko kilka sztuk.Składniki:250 g
mąki3
żółtka ugotowane na twardo2
żółtka surowe150 g
masła1/3 szklanki
cukru pudruszczypta
soliłyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki twardej
marmoladySurowe żółtka utrzeć z
cukrem pudrem na biało. Następnie dodać
żółtka ugotowane i ponownie utrzeć.
Mąkę wymieszać z
solą i proszkiem, przesiać i zagnieść z
masłem. Dodać masę z
żółtek i zagnieść ciasto. Przełożyć do maszynki do
mielenia mięsa z założoną tarczą do
ciastek. Podczas wyciskania ciasto w maszynce powinno być dobrze ubite, żeby
ciastka wychodziły równe. Kręcić rączką maszynki wyciskając ciasto i odcinać kawałki takie jakie duże chcemy
mieć ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Marmoladę przełożyć do szprycy i wyciskać na
ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut aż będą rumiane.