Wykonanie
Brzoskwiniowe wydmy to kolejne ciasto z "Wielkiej księgi ciast", na które się skusiłam. I już po przeczytaniu przepisu, nauczona doświadczeniem, wiedziałam, że muszę pozmieniać proprcje. Zmniejszyłam blaszkę, zwiększyłam ilość kremu, a i tak było go za mało. Nie wyobrażam sobie, jak Siostra Anastazja kremem z 2 szklanek
mleka (lub
wody) przełoży dwa
razy grubą warstwą placek z dużej blaszki. Ja zrobiłam z półtorej porcji, ale polecam Wam zrobić nawet z podwójnej, ledwo mi starczyło, żeby pokryć
ciastka choć cienką warstwą. I wtedy radzę posłodzić
budyń. Przepis na ciasto zmniejszyłam o połowę, bo robiłam w mniejszej blaszce. Podam Wam jednak oryginalny przepis, na któym bazowałam, a Wy zróbcie z nim co chcecie. Aha, jeszcze jedno. Siostra Anastazja zaznacza, że można upiec też ciemny
biszkopt zamiast podanego ciasta
bakaliowego. Użyła ona
ciastek "Delicje", ja użyłam
biszkoptów "Paryskie". To takie podłużne
biszkopty przełożóne kremem i
morelowym dżemem. Do kupienia w jednym z sieciowych sklepów, nazwę podam na życzenie, bo nie chcę robić reklamy. A teraz czas na przepis:
Składniki: na ciasto:8
białek3
żółtka150 g
cukru100 g
orzechów mielonych100 g
orzechów krojonych50 g
kokosu50 g
rodzynek1 łyżeczka
kakako1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić z
cukrem, ubijając dodawać po
żółtku. dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać łyżką i upiec na papierze do pieczenia. na krem:1 puszka
brzoskwiń ( a dokładniej
syrop)2 opakowania budyniu
waniliowego2 łyżki
cukru250 g
masła (dałam mniej)
Sok z brzoskwiń uzupełnić
wodą, tak aby w
sumie było tego dwie szklanki. W części płynu rozrobić budynie i
cukier, resztę zagotować. Ugotować
budyń, przestudzić. Zmiksować z miękkim
masłem.dodatkowo:1 opakowanie
ciastek typu delicje2
galaretki brzoskwiniowebrzoskwinie z puszkiNa ciasto wyłożyć połowę kremu, rozłożyć
ciastka, przykryć pozostałym kremem. Ułożyć
brzoskwinie i zalać
galaretką.