ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: jagodowe ciastko

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: jagodowe ciastko

nazwa

Wykonanie

Jagód u nas zatrzęsienie, szczerze mówiąc wolę je od wszędobylskich truskawek. Mam na nie tyle planów, że nie wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować. Lato nie może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie, z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jagodową:
szklana jagód
500 g twarogu półtłustego
300 ml kremówki
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
dodatkowo:
1/2 szklanki posłodzonej herbaty
galaretka ametystowa
1 opakowanie całusków (pierniczki nadziewane glazurowane)
Białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a nastepnie po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Najlepiej biszkopt kroić następny dzień po upieczeniu.
Ser zmielić w maszynce do mięsa (ewentualnie blenderem). Jagody zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę zalać odrobiną wody i rozpuścić. Do sera doda jagody, dokładnie zmiksować a następnie wymieszać z kremówką. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę.
Dolny biszkopt nasączyć herbatą. Wyłożyć 3/4 masy jagodowej i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę masy. Kiedy stężeje ułożyć ciastka. Galaretkę ametystową rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy zacznie tężeć wylać na ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Kroić najlepiej na drugi dzień.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/jagodowe-ciastko.html