Wykonanie
Jagód u nas zatrzęsienie, szczerze mówiąc wolę je od wszędobylskich
truskawek. Mam na nie tyle
planów, że nie wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować. Lato nie może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na
biszkopcie, z dodatkiem korzennych
ciasteczek nadziewanych i obowiązkową
galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i
galaretki.*foremka 24*24 cmSkładniki:
biszkopt:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia na masę
jagodową:szklana
jagód500 g
twarogu półtłustego300 ml kremówki5 łyżek
cukru pudru2 łyżki
żelatynydodatkowo:1/2 szklanki posłodzonej
herbatygalaretka ametystowa1 opakowanie całusków (pierniczki nadziewane glazurowane)
Białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać
cukier a nastepnie po jednym
żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Najlepiej
biszkopt kroić następny dzień po upieczeniu.
Ser zmielić w maszynce do
mięsa (ewentualnie blenderem).
Jagody zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem.
Żelatynę zalać odrobiną
wody i rozpuścić. Do
sera doda jagody, dokładnie zmiksować a następnie wymieszać z kremówką. Na końcu dodać ostudzoną
żelatynę.Dolny
biszkopt nasączyć
herbatą. Wyłożyć 3/4 masy jagodowej i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę masy. Kiedy stężeje ułożyć
ciastka.
Galaretkę ametystową rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy zacznie tężeć wylać na ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Kroić najlepiej na drugi dzień.