ßßß Cookit - przepis na powidlak na kruszonce

powidlak na kruszonce

nazwa

Wykonanie

To ciasto wymyślone i upieczone przez moją mamę. Choć wygląda niepozornie, jest bardzo smaczne, takie domowe. Najsmaczniejsze w nim są powidła wymieszane z kakao, uwielbiam ten smak. Ciasto jest bardzo podzielne, podanej porcji wychodzi duża blaszka.
Składniki: na ciasto
500 g mąki
200 g masła
200 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo
300 g powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
400 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
100 g migdałów w płatkach
4 łyżki rodzynek
Składniki na ciasto umieścić w misce i zagniatać palcami nie jak na kruche ciasto ale "szczypiąc"tak aby powstała kruszonka. Połowę wyłożyć na dno blaszki wyścielonej papierem od pieczenia. Powidła wymieszać z kakao (jeśli są bardzo gęste to najpierw je podgrzać). Rozsmarować na kruszonce. Na mleku ugotować budyń z cukrem, do gorącego dodać rodzynki, wymieszać i trochę przestudzić. Ciepły budyń wyłożyć na powidła, posypać reszta kruszonki a na wierzch wysypać migdałowe płatki. Piec w 200*C około 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/powidlak-na-kruszonce.html