ßßß Cookit - przepis na Szybki torcik czekoladowy z nutą pomarańczy i masą z kajmaku

Szybki torcik czekoladowy z nutą pomarańczy i masą z kajmaku

nazwa

Wykonanie

Szybki i prosty torcik w sam raz na niedzielne popołudnie. Ciasto jest puszyste i delikatne, a masa kajmakowa choć z masłem to nie zastyga w twarde "coś", pozostaje miękka i aksamitna, dodam że bazą kremu była masa krówkowa lekko dosolona. Dodatek skórki pomarańczy do ciasta i kremu fajnie odświeża całość.
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g kakao
5 łyżek powideł śliwkowych
skórka otarta z pomarańczy
1/2 szklanki soku z pomarańczy lub mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
Krem:
200 g miękkiego masła
200 g kajmaku ( masy krówkowej) + szczypta soli
4 łyżki kakao ( lub więcej, tak aby uzyskać kolor i pożądaną gęstość kremu)
płaska łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki do przełożenia
Błyszcząca aksamitna polewa (nie twardnieje, łatwo się kroi):
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru (użyłam kokosowy) może być brązowy
3 łyżki kakao
prażone migdały do posypania
Przesiewamy mąkę, proszek, kakaoi skórkę do jednej miski.
Ucieramy jajka z cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy wanilię i powidła śliwkowe dalej miksując. Teraz na zmianę wlewamy mleko z olejem i dosypujemy po trochu sypkie składniki. Nie miksujemy za długo aby masa nie straciła puszystkości.
Wlewamy do formy ( użyłam okrągłej 23 cm) wysmarowanejtłuszczem i obsypanej kakao.
Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 175 stopni na ok 40 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół, lekko nasączamy posłodzoną herbatą.
Smarujemy spodni blat ciasta dżemem porzeczkowym i przekładamy kremem, nakładamydrugi blat, polewamy ciasto polewą.
Krem: miksujemy bardzo miękkie masło , dodajemy kajmak i skórkę, na koniec przesiane kakao.
Miksujemy wszystko na gładki krem.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/01/szybki-torcik-czekoladowy-z-nuta.html