ßßß Cookit - przepis na makowiec pod orzechową pierzynką

makowiec pod orzechową pierzynką

nazwa

Wykonanie

Makowiec na biszkopcie przykryty bitą śmietaną i orzechową masą jest bardzo wykwintnym ciastem, idealnym na rodzinne spotkania, a już na pewno na świąteczny stół. Wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy do zrobienia, choć odrobinę pracochłonny. Jeśli lubicie makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania.
*źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami)
*blaszka 24*24 cm: na biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową:
250 g maku
3 białka
1 jajko
1/2 kostki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g bakalii
2 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
100 g cukru na masę śmietanową:
330 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny na masę orzechową:
150 g orzechów włoskich zmielonych
1/2 szklanki mleka
200 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
1/2 kieliszka spirytusu
dodatkowo:
duża paczka herbatników
miękka polewa czekoladowa
2 łyżki kokosu
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić, odkleić od papieru do pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy makowej umieścić w rondelku, zagotować i mieszając gotować chwilę. Ciepłą masę makową wyłożyć na biszkopt, rozsmarować i odstawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Orzechy zalać mlekiem i zagotować. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać żółtka, orzechy i spirytus. Masę orzechową delikatnie rozsmarować na bitej śmietanie i na wierzchu rozłożyć herbatniki. Polać polewą i posypać kokosem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/09/makowiec-pod-orzechowa-pierzynka.html