Wykonanie
Zakochałam się w
porzeczkowej galaretce firmy Delecta, która w 100 % oddaje prawdziwy smak
czarnej porzeczki. To właśnie ta
galaretka była dla mnie inspiracją do przygotowania tego ciasta, czyli modyfikacji tradycyjnego ciasta Marysieńka.
Biszkopt:4
jajka1 szklanka drobnego
cukru2-3 łyżki gorzkiego
kakao3/4 szklanki
mąki tortowej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaCiasto
orzechowe:25 dag
orzechów włoskich5
białek1 niepełna szklanka drobnego
cukru1 i 1/2 łyżki
miodu1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
maki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem
śmietanowo - budyniowy400 ml
kremówki 30%2 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatyny1
budyń śmietankowy2 szklanki
mlekamasa porzeczkowa:1
galaretka o smaku
porzeczkowy (polecam Delecte - jest przepyszna)100 ml
śmietany 30%Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo
cukier, po jednym
żółtku, a na końcu
mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i
kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut.Ciasto
orzechowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
cukier, drobno pokrojone
orzechy,
miód oraz obie
mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co
biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut.Krem:
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić, następnie ubić go mikserem.W 1/3 szklance gorącej
wody rozpuszczamy
żelatynę.Kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem. Dodajemy
budyń i
żelatynę (może być jeszcze ciepła, aby masa zbyt szybko nam nie stężała przed wylaniem na placek).Gotowy krem szybko wylewamy na
biszkopt i przykrywamy
ciastem orzechowym.
Galaretkę rozpuszczamy 1 1/2 szklance wrzątku, gdy będzie lekko tężała dodajemy
śmietanę i ubijamy, aby pojawiły się pęcherze. Wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki.Niestety z ciasta
orzechowe zostanie nam 5
żółtek, następnym razem spróbuję zrobić ciasto
orzechowe z 3 całych
jajek, aby nie marnować ewentualnie
żółtek.Jeżeli zdecydujecie się zrobić to ciasto z kremem budyniowym to do budyniu należy wrzucić
żółtka.