ßßß Cookit - przepis na Porzeczkowa Marysieńka

Porzeczkowa Marysieńka

nazwa

Wykonanie

Zakochałam się w porzeczkowej galaretce firmy Delecta, która w 100 % oddaje prawdziwy smak czarnej porzeczki. To właśnie ta galaretka była dla mnie inspiracją do przygotowania tego ciasta, czyli modyfikacji tradycyjnego ciasta Marysieńka.
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka drobnego cukru
2-3 łyżki gorzkiego kakao
3/4 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
25 dag orzechów włoskich
5 białek
1 niepełna szklanka drobnego cukru
1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietanowo - budyniowy
400 ml kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
masa porzeczkowa:
1 galaretka o smaku porzeczkowy (polecam Delecte - jest przepyszna)
100 ml śmietany 30%
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut.
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut.
Krem:
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić, następnie ubić go mikserem.
W 1/3 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy budyń i żelatynę (może być jeszcze ciepła, aby masa zbyt szybko nam nie stężała przed wylaniem na placek).
Gotowy krem szybko wylewamy na biszkopt i przykrywamy ciastem orzechowym.
Galaretkę rozpuszczamy 1 1/2 szklance wrzątku, gdy będzie lekko tężała dodajemy śmietanę i ubijamy, aby pojawiły się pęcherze. Wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki.
Niestety z ciasta orzechowe zostanie nam 5 żółtek, następnym razem spróbuję zrobić ciasto orzechowe z 3 całych jajek, aby nie marnować ewentualnie żółtek.
Jeżeli zdecydujecie się zrobić to ciasto z kremem budyniowym to do budyniu należy wrzucić żółtka.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/05/porzeczkowa-marysienka.html