Wykonanie
Oryginalny przepis na to ciasto miał w swoim składzie krem budyniowy, ja zastąpiłam go kremówką i muszę przyznać, że ciasto znikało w ekspresowym tempie... było przepyszne. Środkowy placek z
orzechami po upieczeniu będzie dosyć twardy, jednak po przełożeniu go kremówką, nabierze wilgoci i na drugi dzień będzie mięciutkie i łatwe do krojenia.
Biszkopt:5
jajek1 szklanka drobnego
cukru2 łyżki gorzkiego
kakao1 szklanka
mąki tortowej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaCiasto
orzechowe:25 dag
orzechów włoskich5
białek1 niepełna szklanka drobnego
cukru1 i 1/2 łyżki
miodu1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
maki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem
śmietanowy2
kubki kremówki po 330 ml.2 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatyny1 tabliczka
gorzkiej czekolady (polewa)
Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo
cukier, po jednym
żółtku, a na końcu
mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i
kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut.Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa placki.Ciasto
orzechowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
cukier, drobno pokrojone
orzechy,
miód oraz obie
mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co
biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut.Krem: W 1/2 szklance gorącej
wody rozpuszczamy
żelatynę. Radzę aby kremówkę ubić na dwa
razy, gdyż masa szybko tężeje i druga warstwa mogłaby wyglądać nieciekawie. Tak więc ubić pierwszy kubek kremówki (330 ml) z 1 łyżką
cukru pudru, (uważać aby nie za długo ubijać) na końcu dodać połowę
żelatyny.Kremówkę szybko wylewamy na pierwszy
biszkopt, ten przykrywamy
ciastem orzechowym na to drugą połowę kremówki (ubitej w ten sam sposób co pierwsza) i drugi
biszkopt.Wierzch ciasta smarujemy
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej (na parze) wraz z łyżeczką
masła. Można jeszcze zetrzeć odrobine
czekolady.Niestety z ciasta
orzechowe zostanie nam 5
żółtek, następnym razem spróbuję zrobić ciasto
orzechowe z 3 całych
jajek, aby nie marnować ewentualnie
żółtek.Jeżeli zdecydujecie się zrobić to ciasto z kremem budyniowym to do budyniu należy wrzucić
żółtka.