ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto orzechowo- jabłkowe bez pieczenia

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto orzechowo- jabłkowe bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto od dwudziestu lat czekał w zeszycie mojej mamy aż wreszcie przyszła na niego kolej. Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia.
*foremka 23*23 cm
Składniki:
32 okrągłe biszkopty
4 jabłka
2 galaretki czerwone
2,5 szklanki startych orzechów włoskich
szklanka cukru pudru
200 g masła
1 jajko (sparzone wrzątkiem)
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie nadal ubijając dodać żółtko i orzechy. Białko ubić na pianę i wymieszać z masą. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, przestudzić, dodać jabłka i wymieszać. Odstawić. Na dnie blaszki rozłożyć połowę biszkoptów, rozsmarować masę orzechową a na niej ułożyć resztę biszkoptów. Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce by galaretka stężała a biszkopty zmiękły.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/04/ciasto-orzechowo-jabkowe-bez-pieczenia.html