Wykonanie
Wyśmienity placek z masą
bananową i pianką na wierzchu. Kolejny przepis zaczerpnięty z książki Ewy Wachowicz "Słodki świat".Składniki:1 opakowanie podłużnych
biszkoptów,1 kg
bananów,3
jajka,1 kostka
masła,1 szklanka
cukru pudru,3
galaretki: cytrynowa, wiśniowa i truskawkowa
Masło ucieramy z
żółtkami i stopniowo dodajemy
cukier. Gdy uzyskamy puszystą masę, dodajemy zmiksowane
banany (jeden
owoc pozostawiamy do dekoracji). Rozpuszczoną i ostudzoną
cytrynową galaretkę wlewamy do masy bananowej. Gdy masa ta zacznie tężeć, wówczas przekładamy ją do tortownicy wyłożonej
biszkoptami i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.Rozpuszczamy
wiśniową galaretkę. Ubijamy na sztywno pianę z
białek i przekładamy ją do ostudzonej
galaretki. Przelewamy całość na masę
bananową. Odstawiamy do lodówki aż piana stężeje. Następnie przygotowujemy
galaretkę truskawkową, pozostawiamy do wystygnięcia. Na wierzchu ciasta układamy
banany pokrojone w plastry i wylewamy
galaretkę.SMACZNEGO!