Wykonanie
Kto powiedział, że na zimno można robić tylko serniki? Ciasto to nie wymaga dużego wysiłku i kunsztu kulinarnego a jednocześnie jest pyszne i zaskakuje ciekawym smakiem. Jest to idealny dodatek do niedzielnej
kawy :)Składniki
- 2
galaretki cytrynowe- 1
galaretka bananowa- 6 dojrzałych
bananów- 15 dag
masła- 20 dag
cukru pudru- 1
żółtko- 25 – 30 dag
biszkoptów ( okrągłych )
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.Wykonanie
Galaretki cytrynowe rozpuścić w połowie zalecanej w przepisie ilości
wody, pozostawić do wystygnięcia. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć namoczone w
mleku biszkopty. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem i
żółtkiem. Cztery
banany rozgnieść widelcem na miazgę. Do utartego
masła dodać miazgę
bananową i tężejącą
galaretkę. Całość wymieszać i wylać na
biszkopty. Tortownicę z masą
bananową wstawić do lodówki.
Galaretkę bananową rozpuścić w 400 ml gorącej
wody. Gdy masa bananowa w tortownicy zupełnie stężeje, ułożyć na wierzchu pozostałe dwa
banany pokrojone w skośne plasterki. Całość zaleć wystudzoną
galaretką bananowąUwaga – sprawdzona rada1)
cukier puder można zastąpić kryształem, jednak musimy zwrócić uwagę aby się całkowicie rozpuścił2)jeżeli będzie problem z kupnem
galaretki bananowej można ją zastąpić każdą inną ( ciasto dobrze smakuje z
galaretką gruszkową lub
brzoskwiniową )Życzę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)