ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

nazwa

Składniki

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
masło miękkie 100 gramów
jajko 1 sztuk
jabłka 1 kilogramów
Dr. Oetker ciasto kruche 1 sztuk
Wykonanie:
Zawartość torebki Dr. Oetker wsypać do miski, dodać do tego jajka i tłuszcz.Całość zagnieść do uzyskania jednolitej masy. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika na 30 minut, pozostałą część masy, wyłożyć na blaszkę nasmarowaną margaryną o średnicy 24 cm. Podwyższając brzegi ciasta na 3cm. Następnie jabłka , zetrzeć na tarce o dużych oczkach i gotować je około 10 minut, można dosłodzić je cukrem jeżeli jabłka są za kwaśne bądź dodać szczyptę kwasku cytrynowego gdy są zbyt słodkie. Ostudzoną masę jabłkową rozłożyć równo na cieście.Na wierzch zetrzeć resztę schłodzonego ciasta. Piec w temperaturze 170-175 stopni C przez około 45-50 minut, ( piekarnik powinien być podgrzany, a ciasto pieczone na środkowym poziomie )
Uwagi:
Zamiast jabłek można użyć konfiturę (około 400g) lub śliwki (500-600g) Ciasto ze śliwkami najlepiej jest zrobić w prostokątnej formie (29X21cm) Wykładając spód całym ciastem kruchym,a następnie śliwkami. Piec tak samo jak z jabłkami.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4210/Szarlotka-na-kruchym-ciescie