Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
masło miękkie 100 gramów
jajko 1 sztuk
jabłka 1 kilogramówDr. Oetker ciasto kruche 1 sztukWykonanie:Zawartość
torebki Dr. Oetker wsypać do miski, dodać do tego
jajka i tłuszcz.Całość zagnieść do uzyskania jednolitej masy. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika na 30 minut, pozostałą część masy, wyłożyć na blaszkę nasmarowaną
margaryną o średnicy 24 cm. Podwyższając brzegi ciasta na 3cm. Następnie
jabłka , zetrzeć na tarce o dużych oczkach i gotować je około 10 minut, można dosłodzić je
cukrem jeżeli
jabłka są za kwaśne bądź dodać szczyptę kwasku
cytrynowego gdy są zbyt słodkie. Ostudzoną masę
jabłkową rozłożyć równo na cieście.Na wierzch zetrzeć resztę schłodzonego ciasta. Piec w temperaturze 170-175 stopni C przez około 45-50 minut, ( piekarnik powinien być podgrzany, a ciasto pieczone na środkowym poziomie )Uwagi:Zamiast
jabłek można użyć
konfiturę (około 400g) lub
śliwki (500-600g) Ciasto ze
śliwkami najlepiej jest zrobić w prostokątnej formie (29X21cm) Wykładając spód całym
ciastem kruchym,a następnie
śliwkami. Piec tak samo jak z
jabłkami.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: