ßßß Cookit - przepis na Domowe fornetti z karmelizowanymi jabłkami

Domowe fornetti z karmelizowanymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Niezwykle szybkie w przygotowaniu. Niestety znikają równie szybko. Szczególnie, jeżeli mój syn pojawi się w pobliżu. Spokojnie jest w stanie zjeść wszystkie. Za to córcia już niekoniecznie przepada.
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego (świeżego)
2 jabłka
1 łyżka cukru (daję trzcinowy)
1 - 2 łyżki masła
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto kroimy na 8 równych prostokątów. W każdym robimy po 2 - 3 nacięcia na jednej połowie. Jabłka obieramy, kroimy na grubsze plastry. Na patelni roztapiamy cukier z masłem, aż powstanie delikatny karmel. Przez chwilę podsmażamy plastry jabłka. Gotowe jabłka przekładamy na przygotowane ciasto. Kładziemy na części bez nacięcia. Nakrywamy naciętą połową ciasta i sklejamy boki. Pieczemy przez około 20 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/03/Domowe-fornetti-z-karmelizowanymi-jablkami.html