ßßß
Wilgotny, puszysty piernik przełożony delikatną pianką jest tak lekki, że ręka sama sięga po kolejny kawałek.*blaszka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:5 jajek2 szklanki mąki250 g masła lub margaryny1 szklanka cukru1/2 szklanki wody2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao1 opakowanie przyprawy do piernika na piankę:2 galaretki rubinowe1 opakowanie śnieżki200 ml mleka na polewę:1/2 kostki margaryny1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki kakao2 łyżki wrzątku3 łyżki kokosu3 łyżki startych orzechówMasło, wodę, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i przyprawę. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przesz około pół godziny. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić i odstawić. Kiedy zaczną tężeć śnieżkę ubić z zimnym mlekiem i połączyć z galaretkami. Mocno tężejącą piankę wyłożyć na dolny blat ciasta i przykryć pozostałym ciastem.Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować mieszając, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut, aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować orzechami i kokosem.