Wykonanie
Przepis na to ciasto dostałam od Milenki ..w jej wykonaniu był to piękny mini torcik...a możecie zobaczyć tutaj ..ja dziś robiłam drugi raz...ale zrobiłam "niby " torcik..większy..i nie miałam czasu na dekorację, więc tylko jest posypany posypką
czekoladową i jest troszkę masy budyniowej ..Ciasto jest pyszne..polecam..podoba mi się nasączenie ciasta
wodą z dodatkiem
kakao..nie robiłam tak wcześniej..Ciasto6 łyżeczek
kakao1,5 szkl.
mąki1 i 1/3 szkl.
cukru25 dkg
margaryny4
jajka4 łyżki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem1
budyń śmietankowy3/4 kostki miękkiego
masła (w temp. pokojowej)1 płaska łyżka
cukru pudru1 łyżka
mlekaDo nasączenia1 /2 szkl.
wody1 płaska łyżeczka gorzkiego
kakao1 łyżeczka
cukruMargarynę rozpuścić na wolnym ogniu. Dodać
cukier i
mleko i mieszać dopóki
cukier nie zacznie się rozpuszczać. Następnie dodać
kakao i mieszać przez ok. 5 minut na bardzo małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia.
Jajka oddzielić od
żółtek. Z
białek ubić sztywną pianę. Dodać do niej
mąkę, proszek,
żółtka i 4/5 ostygniętej masy
kakaowej. Wymieszać delikatnie i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni. W tym czasie przygotować krem.
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 3/4 części
mleka (czyli zazwyczaj ok. 350-400ml). Całkowicie ostudzić.
Masło ucierać mikserem z łyżką
cukru pudru, a
potem partiami dodawać
budyń cały czas miksując. Później dodać łyżkę
mleka i ew.
aromat śmietankowy,
waniliowy lub
rumowy.Upieczone i ostygnięte ciasto przekroić . Skropić je przygotowanym
kakao (do gorącej
wody wsypać
kakao i
cukier i dokładnie wymieszać). Przełożyć masą budyniową i polać pozostałą polewą i dowolnie udekorować.