ßßß Cookit - przepis na Ciasto

Ciasto

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto dostałam od Milenki ..w jej wykonaniu był to piękny mini torcik...a możecie zobaczyć tutaj ..ja dziś robiłam drugi raz...ale zrobiłam "niby " torcik..większy..i nie miałam czasu na dekorację, więc tylko jest posypany posypką czekoladową i jest troszkę masy budyniowej ..Ciasto jest pyszne..polecam..podoba mi się nasączenie ciasta wodą z dodatkiem kakao..nie robiłam tak wcześniej..
Ciasto
6 łyżeczek kakao
1,5 szkl.mąki
1 i 1/3 szkl.cukru
25 dkg margaryny
4 jajka
4 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 budyń śmietankowy
3/4 kostki miękkiego masła (w temp. pokojowej)
1 płaska łyżka cukru pudru
1 łyżka mleka
Do nasączenia
1 /2 szkl. wody
1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao
1 łyżeczka cukru
Margarynę rozpuścić na wolnym ogniu. Dodać cukier i mleko i mieszać dopóki cukier nie zacznie się rozpuszczać. Następnie dodać kakao i mieszać przez ok. 5 minut na bardzo małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Jajka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać do niej mąkę, proszek, żółtka i 4/5 ostygniętej masy kakaowej. Wymieszać delikatnie i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni. W tym czasie przygotować krem. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 3/4 części mleka (czyli zazwyczaj ok. 350-400ml). Całkowicie ostudzić. Masło ucierać mikserem z łyżką cukru pudru, a potem partiami dodawać budyń cały czas miksując. Później dodać łyżkę mleka i ew. aromat śmietankowy, waniliowy lub rumowy.
Upieczone i ostygnięte ciasto przekroić . Skropić je przygotowanym kakao (do gorącej wody wsypać kakao i cukier i dokładnie wymieszać). Przełożyć masą budyniową i polać pozostałą polewą i dowolnie udekorować.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/03/1207-ciasto-z-kremem-budyniowo-maslanym.html