Wykonanie

Zostałam poproszona o zrobienie skromnego, prostego
tortu na urodziny. Miał być z
owocami dlatego w środku ma mnóstwo
jagód,
truskawek, poziomek i
moreli. Przełożyłam go
kremem czekoladowym a
słodycz przełamałam kwaśnym
dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i
dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący.* Przygotowanie
tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę
biszkopt, bo najlepiej kroi się na drugi dzień. Drugiego dnia przekładam, a trzeciego kiedy dobrze zastygnie dekoruję. Dzięki temu tort ładnie się dzieli i nie topi przy krojeniu.* Przełożony tort zawsze należy przechowywać w lodówce, w pojemniku, żeby nie przeszedł lodówkowymi zapachami.* Aby tort miał ładny kształt i by udało się bez problemu umieścić do na paterze, nigdy nie składam
tortu na dnie tortownicy. Dolny blat ciasta umieszczam od razu na paterze i zapinam wokół niego obręcz tortownicy. Ważne jest aby obręcz od środka wyłożyć papierem lub folią albo posmarować
olejem, wtedy masa nie pociągnie charakterystycznego blaszanego smaku brytfanki i łatwiej będzie wyjąć ciasto.* Blaszki do pieczenia
biszkoptu nie smarujemy
masłem po bokach, wkładamy tylko dno papierem. Dzięki temu
biszkopt przyklei się do obręczy i nie opadnie.* Latem
torty wolę dekorować masą
maślaną (zwłaszcza kiedy dekoracji jest niewiele), wtedy na
stole tort wytrzyma dłużej niż ten dekorowany
bitą śmietaną. Aby uzyskać masę
maślaną masło ucieram z
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny lub odrobiną
alkoholu.*tortownica 21 cmSkładniki: na
biszkopt:5
jajek1 szklanka
cukru1 i 1/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli na krem:300 ml
śmietanki kremówki 36%200 g
czekolady deserowejdodatkowo:4 łyżki kwaśnego
dżemu wiśniowego500 g
truskawek1/2 szklanki poziomek1/2 szklanki
jagódkilka
moreliszklanka lekko posłodzonej
herbaty z
cytryną na dekorację:duża paczka podłużnych
biszkoptów (około 23 sztuki)krem
maślany lub
bita śmietanaperełki
cukrowekwiatuszki z masy cukrowej
Biszkopt upiec dzień przed przekładaniem.
Białka z
solą ubić. Kiedy piana będzie sztywna, powoli wsypywać
cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym
żółtku.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc) i przekroić na trzy blaty.

Dolny blat
biszkoptu ułożyć na paterze (od dołu można podłożyć folię, żeby nie pobrudzić podkładu ale nie pod cały
biszkopt, tylko wkoło po bokach, żeby łatwo było ją wyjąć). Wokół zapiąć obręcz tortownicy i delikatnie wysmarować ją
olejem za pomocą pędzelka lub wyścielić papierem. Ciasto naponczować
herbatą. Rozsmarować połowę
dżemu.
Owoce umyć,
truskawki pokroić na połówki.
Morele zalać wrzątkiem na pół minuty, następnie przelać zimną
wodą. Przepołowić, wyjąć pestki, zdjąć skórki i pokroić na paseczki. Połowę
owoców wyłożyć na warstwie
dżemu.
Czekoladę połamać i wrzucić do szklanej lub metalowej miski. W rondelku zagotować
wodę, zdjąć z ognia. Na garnku umieścić miskę z
czekoladą tak, żeby dno miseczki nie dotykały
wody. Zostawić na chwilę aby
czekolada się rozpuściła.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wlać
czekoladę. Dokładnie zmiksować. Połowę kremu wyłożyć na
owoce i przykryć
biszkoptem. Drugą warstwę przygotować tak samo.
Biszkopt-poncz-
dżem-
owoce-krem. Przykryć trzecim blatem
biszkopta. Górnego blatu nie nasączamy, żeby łatwiej było rozprowadzić masę
maślaną. Ciasto umieścić w pojemniku i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Stężałe ciasto delikatnie obkroić nożem wokół obręczy i wyjąć. Na wierzchu rozsmarować odrobinę masy. Boki lekko posmarować masą
maślaną i przykleić
biszkopty. Związać je wstążką. Masę
maślaną przełożyć do dekoratora i wycisnąć rozetki. Udekorować cukrowymi ozdobami.Tą przepiękną paterę otrzymałam od sklepu Rossi . Możecie ją kupić tutaj: pateraTeraz w sklepie Rossi trwa promocja- przy zakupie za kwote min 600 zł Kubek
marki Villeroy&Boch wart 110 zł otrzymacie gratis.Zapraszam także do polubienia fb sklepu tutaj : klik i odwiedzin na stronie. Znajdziecie tam mnóstwo przepięknych i oryginalnych artykułów przydatnych nie tylko w kuchni.