Wykonanie
< Tort urodzinowy Myszka Mikispaghetti carbonara >Omlet
biszkoptowyNa 1 omlet z małej patelni2
jajkaSzczypta
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Żółtka oddzielamy od
białek. W misce ubijamy
białka z
solą i
cukrem na sztywno. Dodajemy po 1
żółtku mieszając mikserem na wolnym obrotach, dodajemy
mąkę, proszek,mieszamy chwilkę.Patelnię rozgrzewamy, smarujemy kawałkiem
masła, nadmiar ściagamy ręcznikiem papierowym. ( patelnia ma być tylko nawilżona tłuszczem)Wlewamy masę jajeczną, smażymy na wolnym ogniu ok. 4 minuty z jednej strony. Nie przykrywamy patelni pokrywką. Odwracamy omlet na drugą stronę, smażymy dodatkowe 2 minuty.Posypujemy
cukrem pudrem, podajemy z
konfiturą. Świetnie pasuje z
mlekiem.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Tort urodzinowy Myszka Mikispaghetti carbonara >