ßßß Cookit - przepis na Biszkopt NIEZAWODNY!!! zawsze się udaje ;)

Biszkopt NIEZAWODNY!!! zawsze się udaje ;)

nazwa

Wykonanie

Wielokrotnie spotkałam się z opinią, że biszkopt jest trudnym ciastem.
Nie wiem dlaczego, ale niektórym on ponoć się on wyjątkowo nie udaje. Na szczęście ja nie należę do tych osób...(nie przechwalić...puk, puk w niemalowane ;) )
Pierwszego całkowicie samodzielnego biszkopta, upiekłam mając około 9-10 lat, w sumie cały tort zrobiłam...ale to nie ważne ;)
Wyszedł świetny i zawsze wychodzi inaczej być nie może ;)
Dlatego chcę podzielić się z Wami tym oto 100% pewnym i sprawdzonym przepisem.
Potrzebujecie:
4 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli oraz cukrem, dodawać po jednym żółtku nadal miksując na puch. Wyłączyć mikser. Teraz mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do jajecznej masy i mieszamy już tylko łyżką. Delikatnie ale dokładnie. W żadnym wypadku nie miksujemy po dodaniu mąki!!!
Dno blachy o średnicy 24 cm smarujemy olejem, ale boków nie smarujemy. Wylewamy do niej ciasto i pieczemy przez 30-40 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu. Nie otwierajcie piekarnika wcześniej niż po pół godzinie pieczenia, bo może to spowodować, że ciasto opadnie.
Jeśli zastosujecie rady, biszkopt MUSI się udać :)
Stanowi on wspaniałą i nie zastąpioną podstawę to wszelkich tortów, można go przekładać różnymi masami, obkładać owocami i tym na co tylko macie ochotę.
Z czasem na blogu pojawią się przepisy z jego wykorzystaniem :)
Zapraszam i Smacznego :)))
Źródło:http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/2013/04/biszkopt-niezawodny-zawsze-sie-udaje.html