Wykonanie
Mały biszkopcik a tak cieszy moje dzieciaczki :). Bardzo lubią ciasta
owocowe.
Składniki na tortownicę 24 cm:5
jajek5 łyżek
mąki tortowej4 łyżki
cukru1 łyżka
skrobi ziemniaczanej0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliTortownicę smarujemy
masłem wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik by nagrzał się delikatnie do 90st.Myjemy
jajka, rozbijamy, oddzielamy
żółtko od
białka. Mieszamy
żółtka z
proszkiem do pieczenia odstawiamy. Przesiewamy
mąkę. Ubijamy
białka, dodajemy szczyptę
soli i dalej ubijając po łyżce
cukru stopniowo. Gdy już się ubiją przesypujemy
mąkę,
skrobię, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy
żółtka. Wszystko delikatnie mieszamy przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 min w 180st. Osobiście wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i pozostawiam by ciasto troszkę podrosło po 15min. zwiększam temperaturę.Dowolną
galaretkę rozpuszczamy w 0,5l
wody. Dałam troszkę mniej
wody szybciej stężeje.Około 0,5 kg
truskawek. Płuczemy, odsączamy jeśli są duże dobrze jest je przekroić na połowę.Na zimne ciasto układamy
truskawki, zalewamy tężejącą
galaretką. Wkładamy do lodówki na 0,5 godz.
Smacznego!