ßßß Cookit - przepis na Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną i truskawkami

Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną i truskawkami

nazwa

Wykonanie

< Słodkie wino musujące ze świeżymi truskawkami
Mazurek wielkanocny wiśniowo-czekoladowy >
Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną i truskawkami
Na 1 omlet z małej patelni:
2 jajka
Szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
śmietana tłusta do ubijania 36-38%
cukier puder
świeże truskawki
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. W misce ubijamy białka z solą i cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku mieszając mikserem na wolnym obrotach, dodajemy mąkę, proszek,mieszamy chwilkę.
Patelnię rozgrzewamy, smarujemy kawałkiem masła, nadmiar ściagamy ręcznikiem papierowym. ( patelnia ma być tylko nawilżona tłuszczem)
Wlewamy masę jajeczną, smażymy na wolnym ogniu ok. 4 minuty z jednej strony. Nie przykrywamy patelni pokrywką. Odwracamy omlet na drugą stronę, smażymy dodatkowe 2 minuty.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Nakładamy na omlet. Truskawki kroimy w grube plasterki, nakładamy na bitą śmietanę. Oprószamy cukrem pudrem truskawki. Gotowe!
Smacznego!!
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Słodkie wino musujące ze świeżymi truskawkami
Mazurek wielkanocny wiśniowo-czekoladowy >
Źródło:http://panikucharka.pl/sniadania-weekendowe/omlet-biszkoptowy-z-bita-smietana-i-truskawkami