Wykonanie
Wafelki to ten rodzaj
słodyczy, który nam się nigdy nie znudzi. Są podzielne,szybkie do zrobienia a do tego tanie i mogą
mieć wiele wariantów
smakowych. Doskonale nadają się do zabrania ze sobą w podróż ale uwaga- akurat te z
chałwą nie lubią upałów. Nadzienie łatwo się topi, więc latem przechowuję je w lodówce. Oczywiście w woreczku i szczelnym pojemniku, żeby nie nawilgły.Składniki:4 kwadratowe
waflekostka
masła300 g
chałwy2-3 łyżki
wódkitabliczka
białej czekoladyłyżka
cukru pudruMiękkie
masło utrzeć do białości. Nadal ucierając wsypać
cukier a następnie po trochę dodawać pokruszoną
chałwę. Na końcu partiami wlać
wódkę. Masę podzielić na trzy części i przełożyć
wafle. Owinąć je szczelnie folią spożywczą, nakryć deseczką i obciążyć czymś ciężkim (np. kartonem
mleka). Wstawić do lodówki na godzinę. Kiedy masa stwardnieje
wafel pokroić na prostokąty. W rondelku zagotować
wodę i zdjąć z ognia. Na garnku z wrzątkiem umieścić miskę z połamaną
czekoladą i rozpuścić nad parą. Rozpuszczoną
czekoladę przełożyć do woreczka, odciąć róg i wcisnąć polewę na
wafle. Kiedy
czekolada zastygnie
wafelki zamknąć w pojemniku i schować do lodówki.