ßßß
Wafelki to ten rodzaj słodyczy, który nam się nigdy nie znudzi. Są podzielne,szybkie do zrobienia a do tego tanie i mogą mieć wiele wariantów smakowych. Doskonale nadają się do zabrania ze sobą w podróż ale uwaga- akurat te z chałwą nie lubią upałów. Nadzienie łatwo się topi, więc latem przechowuję je w lodówce. Oczywiście w woreczku i szczelnym pojemniku, żeby nie nawilgły.Składniki:4 kwadratowe waflekostka masła300 g chałwy2-3 łyżki wódkitabliczka białej czekoladyłyżka cukru pudruMiękkie masło utrzeć do białości. Nadal ucierając wsypać cukier a następnie po trochę dodawać pokruszoną chałwę. Na końcu partiami wlać wódkę. Masę podzielić na trzy części i przełożyć wafle. Owinąć je szczelnie folią spożywczą, nakryć deseczką i obciążyć czymś ciężkim (np. kartonem mleka). Wstawić do lodówki na godzinę. Kiedy masa stwardnieje wafel pokroić na prostokąty. W rondelku zagotować wodę i zdjąć z ognia. Na garnku z wrzątkiem umieścić miskę z połamaną czekoladą i rozpuścić nad parą. Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do woreczka, odciąć róg i wcisnąć polewę na wafle. Kiedy czekolada zastygnie wafelki zamknąć w pojemniku i schować do lodówki.