ßßß Cookit - przepis na Pischinger

Pischinger

nazwa

Wykonanie

Wspaniały smak, który przypomina mi czasy dzieciństwa , gdzie wielkim rarytasem był torcik wedlowski :) Pamiętacie ten smak ? Przepis znalazłam w świetnej książeczce " Ciasta i desery czekoladowe". Przeglądając przepisy , zatrzymałam się na Pischingerze :) i przepadłam ;) musiałam go zrobić .
Składniki:
opakowanie okrągłych wafli
1 tabliczka czekolady deserowej
100 g zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szkl. śmietanki 30 %
2 łyżki masła ok. 50 g
Polewa:
3/4 tabliczki czekolady deserowej
2 łyżki śmietanki
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Czekoladę połamać i rozpuścić w rondelku z cukrem pudrem.
Dodać śmietankę i masło i na małym ogniu chwilkę podgrzewać do połączenia się składników.
Wrzucić zmielone orzechy i mieszać na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy, dla lepszego smaku dodać łyżkę rumu.
Wafle smarować kremem i układać jeden na drugim,
Wierzchniego wafla nie smarować , docisnąć deseczką i obciążyć np. książką ,
Odstawić w chłodne miejsce.
Na polewę , łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej,
Dolewamy śmietankę i masło , mieszamy i smarujemy nią torcik , boki również.
Odstawić do zastygnięcia .( ok. 5 godzin)
Kroić jak tort w trójkąty ostrym nożem.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/11/pischinger.html