Wykonanie
Aksamitne. Absolutnie pyszne. Nie da się zjeść na raz dużo, ale za to jaka to przyjemność rozsmakować się w kawałeczku przy filiżance
kawy...



Składniki:250 g.
serka mascarpone200 g.
białej czekolady1 łyżka
cukru pudrukilka kropli
olejku waniliowego5 łyżek
wódki gorzkiej żołądkowej
Krem czekoladowy:250 g.
serka mascarpone250 g.
czekolady mlecznej lub gorzkiej2 łyżki
cukru pudru5 łyżek
wódki gorzkiej żołądkowejDodatkowo:
wafel ( ok. 30 na 30 cm)Przygotowanie:W kąpieli
wodnej (w miseczkach umieszczonych nad gotującą się
wodą) rozpuszczam oddzielnie oba rodzaje
czekolady. Składniki poszczególnych kremów mieszam łyżką w 2 miseczkach, po czym stopniowo dodaję rozpuszczone
czekolady (oczywiście oddzielnie). Mieszam kremy do uzyskania bardzo gładkiej masy. Pozostawiam na 5 minut, by lekko stwardniały.Nożem nakładam na
wafel najpierw
krem czekoladowy (ok.1,5 - 2 cm grubości, pozostawiam na kilka minut, po czym wykładam porcje białego,
waniliowego kremu. Wyrównuję powierzchnię i boki ( ewentualnie odkrajam boki). Pozostawiam na noc w lodówce. Kroję w dowolne porcje ( u mnie kwadraty 4 na 4 cm)Przepis autorski.

