Tiramisu to najpopularniejszy deser spożywany we Włoszech. "Tirarsi sù" po włosku oznacza – ocknij się, przebudź się, ale również poderwij mnie. Nic dziwnego w tej nazwie, ponieważ deser ten podaje się zazwyczaj bardzo mocno schłodzony, zazwyczaj w towarzystwie kawyespresso- szczególnie w upalne dni.Składniki:100 gram petit beurre250 gram serka mascarpone100 gram śmietany 30%50 gram cukru pudru½ szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej25 ml wódkiWiórki czekoladowe (najlepiej zmrożone)Wykonanie:Zaparzyć kawę i dodać do niej alkohol. Następnie połączyć z pokruszonymi ciasteczkamipetit beurre. W między czasie ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać do serka mascarpone i dokładnie wymieszać. Przekładać na przemian warstwami skruszone, namoczone ciastka oraz połączone serki. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. Gotowy deser odstawić do lodówki na około 3 godziny.