ßßß Cookit - przepis na Sokoły kawowe z migdałami

Sokoły kawowe z migdałami

nazwa

Wykonanie

Sokoły to moje dzieciństwo. Uwielbiałam je. Jako że szkoła mieściła się blisko cukierni to zawsze można było na nie wyskoczyć na długiej przerwie :) Cudownie słodkie z chrupiącymi migdałami, przełamane kawowym kremem.... Uwielbiałam i nadal uwielbiam... Przepis na bezę znalazłam w książce kucharskiej Kuchnia Polska. Krem to już moja fantazja. Polecam baaardzo :)
Składniki na krem kawowy:
250g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej miałkiej
Śmietanę ubić na sztywno Pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać do niego miałka kawę i miksować chwilkę do rozpuszczenia (Jeśli kawa nie jest idealnie miałka a w granulkach wówczas należy ją najpierw rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody). Serek dokładnie zmieszać ze śmietaną i schłodzić.
Krem przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na połowę trójkątów. Drugą połową połozych na wierzch. Można lekko oprószyć kawą rozpuszczalną lub inką.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/04/sokoy-kawowe-z-migdaami.html