Wykonanie
Sokoły to moje dzieciństwo. Uwielbiałam je. Jako że szkoła mieściła się blisko
cukierni to zawsze można było na nie wyskoczyć na długiej przerwie :) Cudownie słodkie z chrupiącymi
migdałami, przełamane
kawowym kremem.... Uwielbiałam i nadal uwielbiam... Przepis na
bezę znalazłam w książce kucharskiej Kuchnia Polska. Krem to już moja fantazja. Polecam baaardzo :)Składniki na krem
kawowy:250g
serka mascarpone200 ml
śmietany kremówki 36%3 łyżeczki
cukru pudru3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej miałkiej
Śmietanę ubić na sztywno Pod koniec ubijania dodać
cukier i jeszcze chwilę ubijać.
Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać do niego miałka
kawę i miksować chwilkę do rozpuszczenia (Jeśli
kawa nie jest idealnie miałka a w granulkach wówczas należy ją najpierw rozpuścić w minimalnej ilości gorącej
wody).
Serek dokładnie zmieszać ze
śmietaną i schłodzić.Krem przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na połowę trójkątów. Drugą połową połozych na wierzch. Można lekko oprószyć
kawą rozpuszczalną lub inką.Smacznego :)