Wykonanie
Proponujemy Wam wariację na temat włoskiego deseru tiramisu. Czym różni się nasze od włoskiego klasyka? Przede wszystkim nasze jest bez jaj i bez
alkoholua zatem mogą je jeść maluchy (i kobiety w ciąży). Dodatek
czekolady powoduje, że dzieci uwielbiają to tiramisu. Zresztą nie tylko dzieci, bo pisząca te słowa wyjadała je łyżeczką wprost z misy. Ups….Potrzebujesz:300 ml
śmietany 30%1 opakowanie
serka mascarpone (250g)3 łyżki
cukru pudru (lub więcej, do smaku)1 opakowanie
biszkoptów typu „kocie języczki”filiżanka zaparzonej
kawy rozpuszczalnej (mocna)około 2 łyżeczki
kakao do posypania deseru1 gorzka lub
mleczna czekolada pokrojona (lub starta) na wiórkiWykonanie:Ubijamy
śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder. Następnie mieszamy delikatnie
ser ze
śmietanką. Do gotowej masy dorzucamy wiórki
czekoladowe i delikatnie mieszamy.
Biszkopty moczymy kilka sekund w
kawie i układamy je na dnie szklanej misy. Namoczone
biszkopty przykrywamy warstwą kremu. Moczymy kolejną porcję
biszkoptów, układamy w misie i nakładamy krem.
Jeśli Wasza misa jest dość wąska ale wysoka to zapewne zostały Wam jeszcze
biszkopty i krem na kolejną warstwę. Zatem układamy wszystko do końca, a następnie posypujemy całość
kakao i wstawiamy deser do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!