Wykonanie
Czasami tak bardzo tęsknię za latem , że sięgam po
mrożone warzywa sezonowe , które mi go przypominają w potrawach .Tym razem wybrałam
bób , który uwielbiam , za którym przepadają moje dzieci i tak powstały chrupiące, smaczne grzanki z
wędliną .
składniki na 4 porcje8 plastrów
wędliny200 g mrożonego
bobu2 ząbki
czosnku8 kromek
bagietki1 łyżka
oliwy z oliweksól i
pieprzprzepis
Bób gotujemy na osolonym wrzątku około 3 minut , odcedzamy, obieramy z łupin, rozgniatamy widelcem, dodajemy
oliwę . Ząbek
czosnku siekamy dodajemy do
bobu , doprawiamy
solą i
pieprzem. Kromki
bagietki układamy na blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C , gdy grzanki się zarumienią ,wyjmujemy je z piekarnika i nacieramy drugim ząbkiem
czosnku , nakładamy porcję
bobu a na wierzch kładziemy zwinięty plasterek
wędliny .