Wykonanie
Odchudzone ciasto ze
śliwkami z dodatkiem zdrowych
otrębów pszennych, niewielkiej ilości
cukru, bez dodatku tłuszczu to ciekawa propozycja dla osób dbających o linie. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i łatwo, jest bardzo smaczną propozycją na podwieczorek.
składniki na tortownicę 23 cm4
jajkaszklanka
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszklanka
otrębów pszennych1/2 szklanki
cukru9-10 sztuk większych
śliwekcukier puder do posypaniaprzepisUmyte
śliwki przekrawamy na połówki i drylujemy z pestek.Do miski wbijamy
jajka i ucieramy je razem z
cukrem. Przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy jajecznej i ponownie miksujemy na końcu dodajemy
otręby pszenne i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką wlewamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy, na wierzchu ciasta układamy połówki
śliwek skórkami do dołu.Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 40 minut, po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.