Wykonanie
Właśnie takie ciasto piekła moja babcia. Przepis ze starego zeszytu z pożółkłymi kartkami. Jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Puszyste, mięciutkie, cudownie delikatne. Co by tu nie pisać, wszystko będzie mało. Po prostu.. musicie spróbować! :-) Ciasto smakuje fantastycznie również w wersji z
morelami lub
brzoskwiniami.
Składniki na blachę 25x30cm lub tortownicę o śr. 22 cm:500g
śliwek - im słodsze, tym lepsze250g
mąki pszennej250g
masła250g
cukru - przy tej ilości ciasto wychodzi bardzo słodkie. Dałam więc 200g1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajaszczypta
solicukier puder do posypania - opcjonalnieWykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Wsypujemy
cukier i miksujemy kilka minut. Następnie dodajemy
żółtka, a
potem bardzo miękkie
masło. Na koniec
pora na
mąkę przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy na głądką masę. Gotowe ciasto wykładamy do formy wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą lub nie po babcinemu, wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki lub ćwiartki. Układamy na cieście, skórką do dołu. Pieczemy ca 50 minut w temp. 170C. Wystudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)