ßßß Cookit - przepis na Prawdziwie babcine ciasto ze śliwką

Prawdziwie babcine ciasto ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Właśnie takie ciasto piekła moja babcia. Przepis ze starego zeszytu z pożółkłymi kartkami. Jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Puszyste, mięciutkie, cudownie delikatne. Co by tu nie pisać, wszystko będzie mało. Po prostu.. musicie spróbować! :-) Ciasto smakuje fantastycznie również w wersji z morelami lub brzoskwiniami.
Składniki na blachę 25x30cm lub tortownicę o śr. 22 cm:
500g śliwek - im słodsze, tym lepsze
250g mąki pszennej
250g masła
250g cukru - przy tej ilości ciasto wychodzi bardzo słodkie. Dałam więc 200g
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
szczypta soli
cukier puder do posypania - opcjonalnie
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier i miksujemy kilka minut. Następnie dodajemy żółtka, a potem bardzo miękkie masło. Na koniec pora na mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy na głądką masę. Gotowe ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub nie po babcinemu, wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki lub ćwiartki. Układamy na cieście, skórką do dołu. Pieczemy ca 50 minut w temp. 170C. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/09/prawdziwe-babcine-ciasto-ze-sliwka.html