Wykonanie
Kremówka bez pieczenia jest idealnym pomysłem dla osób które nie lubią, bądź nie umieją piec ciast. Ten pyszny deser nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych wystarczy tylko dokładnie wymieszać poszczególne składniki i całość przelać do formy wyłożonej
herbatnikami .
składniki na formę do pieczenia 29 cm na 15 cm1 litr
mleka1/2 szklanki
cukru2 opakowania
cukru waniliowego2
żółtka1 szklanka
mąki pszennejok 20 sztuk
herbatnikówcukier puder do posypaniaprzepisDo miski wlewamy 1/2litra
mleka, wbijamy
żółtka i całość mieszamy trzepaczką. Cały czas mieszając wsypujemy
mąkę a następnie
cukier waniliowy.Drugą połowę
mleka zagotowujemy z
cukrem, od czasu do czasu mieszając.Do gotującego się
mleka wlewamy zawartość miski czyli wymieszane z
mlekiem żółtka,
mąkę i
cukier waniliowy i cały czas mieszamy żeby nie porobiły się grudki, chwilę zagotowujemy a następnie odstawiamy z ognia.Formę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową wykładamy
herbatnikami, na warstwę
herbatników wylewamy lekko przestudzoną masę budyniową a na wierzchu układamy drugą warstwę
herbatników.Tak przygotowaną kremówkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem ciasto obficie posypujemy
cukrem pudrem.