Wykonanie
Lekkie, proste i uzależniające. Wypełnione delikatną masą budyniową własnej produkcji bez dodatku
masła.
1
ciasto francuskiecukier puderMasa:500 ml
mleka2
żółtka½ opakowania
cukru waniliowego¼ szklanki
cukru2 czubate łyżki
mąki pszennej1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanejGotowe
ciasto francuskie rozwinąć i pokroić radełkiem – rozciąć na 3 długie pasy, a
potem podzielić je na prostokąty, lub kwadraty. Można do tego użyć noża, ale radełko dodaje
ciastkom uroku. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, a na nim ułożyć kawałki ciasta w odstępach ok. 1,5 cm (ciasto urośnie, ale przede wszystkim w górę).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 16-18 minut. Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe delikatnie przekroić w poprzek. Jeśli
ciastka wystygną przed krojeniem będą się bardziej kruszyły i trudniej będzie je ładnie przekroić.Przekrojone
ciastka przygotować tak, by po napełnieniu
spodu kremem od razu można było przykryć
ciastko właściwą połówką.
W połowie szklanki
mleka roztrzepać obie
mąki. Odstawić.
Żółtka zmiksować z
cukrem i
cukrem waniliowym, a następnie dolewać pozostałe
mleko krótko miksując. Całość postawić na niewielkim ogniu i gotować jak
budyń, często mieszając. Po zagotowaniu dodać
mleko z
mąką i jeszcze raz zagotować. Przekładać ciepłą masą.Kremówki schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a przed podaniem posypać
cukrem pudrem.