Wykonanie
To chyba najpyszniejsze ciasto, jakie zrobiłam. Delikatne, kremowe, wilgotne. Takie ciasto z prawdziwego zdarzenia, przekładane kremem, nie żaden tam gotowiec z proszku czy zwykły
biszkopt. Kremówka była prezentem urodzinowym dla
męża, więc musiała być super. No i była.. na samo wspomnienie aż ślinka leci :)Uwielbiam wypieki z wszelkiego rodzaju kremami,
budyniem i
śmietaną. Najlepiej, jak są warstwowe, dodatkowo z
owocami lub kruszonką. Innymi słowy, ciasta, do których trzeba się przyłożyć, którym należy poświęcić trochę czasu i uwagi, są najsmaczniejsze.I taka też jest ta kremówka. Inspiracją do jej zrobienia były dziesiątki próśb o jej kupno, przy okazji każdego prawie wyjścia do sklepu. I okazało się, że to domowej roboty jest nieporównywalnie smaczniejsze, a jego wykonanie nawet w połowie nie było tak trudne, jak myślałam, że będzie. Pomógł mi ten przepis, troszkę ten, lecz dodałam też troszkę
serca :) I wyszło super.
Potrzebne składniki:Ciasto:- 2 opakowania
ciasta francuskiegoKrem:- 3 szklanki
mleka pełnotłustego- 1/4 kostki
masła- 100 g
cukru pudru- 3
żółtka- opakowanie
cukru waniliowego- 3 łyżki
mąki pszennej- 4 łyżki
mąki ziemniaczanejBita śmietana:- 500 ml
śmietany kremówki 36 %- 5 łyżek
cukru pudru- 2 opakowania śmietanfixu (opcjonalnie)Sposób wykonania:Ciasto : piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Każdy z płatów
ciasta francuskiego rozłożyć na płaskiej blasze na papierze do pieczenia, i dość gęsto ponakłuwać widelcem. Piec przez ok.25 minut, przekłuwając wszystkie bąble, które powstaną podczas pieczenia. Ciasto będzie rosło, ale należy dopilnować, by było płaskie i dobrze wypieczone.Krem: w szklance
mleka rozmieszać
żółtka,
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe
mleko zagotować, dodając
cukier puder,
cukier waniliowy i
masło. Zmniejszyć płomień i powoli, ciągle mieszając, wlać masę z
jajkami. Chwilę zamieszać, po czym przelać do miseczki i zostawić do ostudzenia.
Bita śmietana: do misy miksera wlać
śmietanę i ubijać na średnich obrotach, powoli dodając
cukier puder. Dodatkowo można dodać śmietanfix, żeby masa była bardziej trwała. Postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczaj jest to 1 opakowanie na 250 ml
śmietany.Do foremki ułożyć jeden płat ciasta, nakłuwaną stroną do góry. Jeżeli jest taka potrzeba, ciasto należy przyciąć do kształtu formy. Wyłożyć wystudzony ( to jest bardzo istotne! ) krem i równo rozsmarować. Na wierzch wyłożyć
bitą śmietanę. Drugi płat ciasta podzielić na desce do krojenia na 12 kwadratów, i ułożyć je równo obok siebie na kremie. W ten sposób dużo łatwiej będzie podzielić ciasto na porcje. Posypać
cukrem pudrem,i najlepiej schłodzić. Ciasto odrobinę zmięknie, nabierze wilgoci od kremu, a smaki idealnie się połączą.