Wykonanie
Jest niesamowicie pyszna. Delikatna. Najlepsza w tym samym dniu. Najczęściej robię ją z kremem... z Delecty ("Krem do karpatki - 5 min"). Jest to jedyna gotowa rzecz z której czasem korzystam ;) Jest mięciuteńki i delikatny - idealnie pasuje do
bitej śmietany. Dla mających czas i lubiących tylko domowe kremy polecam też zrobić go w tradycyjny sposób ;) Polecam gorąco :)Składniki na tradycyjny krem karpatkowy:2,5 szklanki
mleka1 szkl.
cukru250g
masła16g
cukru waniliowego2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejZagotować 2 szklanki
mleka z
cukrami.
Mąki wymieszać z 1/2 szkl
mleka w osobnym naczyniu po czym wlać do gorącego
mleka - ugotować z tego
budyń uważając by się nie przypalił. Wystudzić, a następnie zmiksować z utartym
masłem.Składniki na krem
śmietanowy:1 litr
śmietany 30% lub 36%1-2 łyżki
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno dodając powoli
cukier puder. (
Śmietana ma być tylko lekko słodka)Składniki na blaty:2 opakowania
ciasta francuskiegocukier puder do posypania
Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić do pieca nagrzanego do ok. 210 stopni i piec 12-15 minut (na złoto). Tak samo upiec drugi placek.Ciasto przeznaczone na wierzch położyć wypukłą częścią na blat. Lekko docisnąć pozbywając się wypukłości. Pokroić na kwadraty.Ciasto na spód położyć wierzchem (tym wypukłym) na dół i również lekko docisnąć.Rozsmarować krem karpatkowy. Na to rozsmarować ubita kremówkę. Na wierzch dokładnie ułożyć pokrojone kwadraty (płaskim do góry). Posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)