ßßß Cookit - przepis na Kremówka wiedeńska

Kremówka wiedeńska

nazwa

Wykonanie

Jest niesamowicie pyszna. Delikatna. Najlepsza w tym samym dniu. Najczęściej robię ją z kremem... z Delecty ("Krem do karpatki - 5 min"). Jest to jedyna gotowa rzecz z której czasem korzystam ;) Jest mięciuteńki i delikatny - idealnie pasuje do bitej śmietany. Dla mających czas i lubiących tylko domowe kremy polecam też zrobić go w tradycyjny sposób ;) Polecam gorąco :)
Składniki na tradycyjny krem karpatkowy:
2,5 szklanki mleka
1 szkl. cukru
250g masła
16g cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Mąki wymieszać z 1/2 szkl mleka w osobnym naczyniu po czym wlać do gorącego mleka - ugotować z tego budyń uważając by się nie przypalił. Wystudzić, a następnie zmiksować z utartym masłem.
Składniki na krem śmietanowy:
1 litr śmietany 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno dodając powoli cukier puder. (Śmietana ma być tylko lekko słodka)
Składniki na blaty:
2 opakowania ciasta francuskiego
cukier puder do posypania
Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić do pieca nagrzanego do ok. 210 stopni i piec 12-15 minut (na złoto). Tak samo upiec drugi placek.
Ciasto przeznaczone na wierzch położyć wypukłą częścią na blat. Lekko docisnąć pozbywając się wypukłości. Pokroić na kwadraty.
Ciasto na spód położyć wierzchem (tym wypukłym) na dół i również lekko docisnąć.
Rozsmarować krem karpatkowy. Na to rozsmarować ubita kremówkę. Na wierzch dokładnie ułożyć pokrojone kwadraty (płaskim do góry). Posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/06/kremowka-wiedenska.html