Wykonanie
Za oknem słońce a termometr wskazuje 7 stopni na plusie. Nie inaczej. Gdzie ta zima? Nie żebym jakoś wyjątkowo tęskniła za śniegiem, gdyż w
mieście tylko jeden z niego pożytek - jakoś tak czyściej się wydaje, gdy szare ulice pokrywa biały (powiedzmy, że) puch:)Po co mi ta cała zima, skoro najogólniej rzecz ujmując raczej zaliczam się do grupy osób ciepłolubnych i zdecydowanie nie mogących się doczekać narzekania na zbytni upał niż nadmierne zimno?Otóż danie, na które dzisiaj mam wyjątkową chrapkę kojarzy mi się z zimową
porą - zapewne za sprawą wykorzystywanych do niego składników -
przyprawy korzennej, suszonych
śliwek czy
pomarańczy.Nie
dajcie się jednak zwieść pozorom - to co mam dzisiaj dla Was w zanadrzu nie jest w żadnym przypadku deserem!

Proponuję Wam dziś moją ulubioną wersję kotletów mielonych z
cynamonem,
przyprawą korzenną i
pomarańczami nadziewanych
suszonymi śliwkami w korzenno -
pomarańczowo -
śliwkowym sosie .
Mięso, dzięki dodatkowi zimowych przypraw oraz
śliwek ma lekko korzenny smak wzbogacony nienachalnym aromatem
suszonych owoców.Jestem fanką połączeń
mięsno -
owocowych ze słodkawym zacięciem, a moja dzisiejsza propozycja jest moim faworytem nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również niską czasochłonność i koszt wykonania.Danie to zazwyczaj podaję z kus kusem, który świetnie się tu sprawdza, lecz równie dobrze może to być
kasza jaglana czy pyzy gotowane na parze.Składniki:porcja dla 2 osóbczas przygotowania: 30 minstopień trudności: łatwy, średni, trudnyilość zużytych naczyń: 4współczynnik bałaganu: mały, średni, duży1 szklanka
kaszy kus kus1 łyżka
suszonych warzyw (np. Sys)300 g
brokułówsól,
cukier (do smaku)
mięso300 g
mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wieprzowo - wołowego)sok z 1/4
pomarańczy (z miąższem)1 łyżeczka
przyprawy korzennejszczypta
chillisól,
pieprz (do smaku)ok. 12 suszonych
śliwek (2 na jeden kotlet)sos1/4 l
wodysok z 0,5
pomarańczy (z miąższem)0,5 łyżeczki
cynamonuszczypta (czubek łyżeczki)
kardamonu0,5 łyżeczki
przyprawy korzennej0,5 łyżeczki
miodu8 suszonych
śliweksól
Przygotowanie:W dużej misce wymieszaj dokładnie
mięso mielone z
sokiem z
pomarańczy,
przyprawą korzenną,
chilli,
solą oraz
pieprzem. Sprawdź czy
mięso nie jest
jałowe w smaku - jeśli tak, dodaj jeszcze trochę
soli.Uformuj z
mięsa płaskie "placki" tak, by można było włożyć 2
suszone śliwki a następnie uformować kuleczki, całkowicie przykrywające
mięsem owoce.Zagotuj
wodę z odrobiną
soli i
cukru (ok. 1 łyżeczka
soli i
cukru na 2 l
wody), do której wrzuć
brokuły. Ugotuj je al dente - ok. 4-5 min.Do małego garnka wlej
wodę, sok z
pomarańczy,
miód,
cynamon,
kardamon,
przyprawę korzenną oraz
śliwki. Gotuj na "małym ogniu" od czasu do czasu mieszając.Na dość dużej patelni (która pomieści kotlety oraz sos z garnka) obsmaż (bez użycia tłuszczu) z każdej strony kotlety tak, by miały chrupiącą skórkę (nie mają być ugotowane, uduszone w sosie) a następnie dodaj sos z garnka. Smaż dalej na patelni na "małym ogniu" do czasu aż sos zgęstnieje a
mięso będzie upieczone.Do miseczki wsyp
kaszę kus kus oraz
suszone warzywa i zalej taką samą ilością wrzątku. Dopraw
solą do smaku. Przykryj talerzykiem i odstaw na jakieś 5 min, by
kasza zdążyła napęcznieć.Nałóż na talerze i gotowe!

Życzę Wam smacznego:)