Wykonanie
W oryginalnym przepisie powidła ale ja wolę
dżemy więc postanowiłam zrobić własnie
dżem.
Woda różana dla mnie jest słabo wyczuwalna prawie wogóle tak więc pod koniec dorzuciłam więcej
kardamonu. Nie muszę chyba pisać, ze go uwielbiam. Także
dżem w większości
śliwkowo -
kardamonowy, przepyszny. Przepis z bloga Tak sobie pichcę... .
Składniki :1 kg
śliwek ( waga po wypestkowaniu )
cukier jasny trzcinowy ( niekoniecznie, do smaku, kto jak słodkie
dżemy lubi ja sypnęłam trochę na oko, niedużo bo
śliwki były słodkie )3 łyżki
wody różanej3/4 łyżeczki
kardamonu ( dałam 1,5 łyżeczki )szczypta
cynamonuŚliwki przekładamy do garnka wraz z
wodą różaną stawiamy na średni ogień pilnując żeby nic się nam nie przypaliło od czasu do czasu mieszając. Kiedy
śliwki puszczą sok zasypujemy je
cukrem ( jeśli używamy ) i dodajemy pozostałe składniki. Po zmięknięciu
owoców blenderujemy całość ( Niekoniecznie ja tak sobie przyśpieszam proces szybszej produkcji
dżemu. Jeśli nie chcemy rozdrabniać
owoców smażymy tak długo aż same się rozpadną ) i smażymy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Gotowy przekładamy do wysterylizowanych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze 15 minut.Smacznego :)