ßßß Cookit - przepis na KOLOROWE KOTLECIKI JAGLANE

KOLOROWE KOTLECIKI JAGLANE

nazwa

Wykonanie

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto, na dodatek jest po prostu pyszna. Te wszystkie zalety sprawiają, że częściej będzie gościć w moim menu. Kotleciki wyglądają bardzo apetycznie, więc nie muszę zachęcać do wypróbowania przepisu. Smacznego!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 małego kalafiora
- 1 duża marchewka
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
- 1 jajko
- pieprz i sól
- 4 łyżki bułki tartej
Kalafior i marchewkę umyć, podzielić na mniejsze części, ugotować w osolonej wodzie. Kaszę przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Następnie przełożyć do garnka, zalać 2 i 1/2 szklanki wody i ugotować do miękkości na małym ogniu. Do kaszy można dodać łyżeczkę masła. Ugotowaną kaszę przełożyć na sito i ostudzić. Kalafior i marchewką odcedzić i również ostudzić.
Ostudzony kalafior zmiksować z marchewką (można rozgnieść widelcem), dodać kaszę, szczypiorek, jajko, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować owalne kotleciki, oprószyć je bułką tartą i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
Podawać z surówką i młodymi ziemniaczkami, lub z gulaszem.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/04/KOLOROWE-KOTLECIKI-JAGLANE.html