Wykonanie
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych
kasz, obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej
soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto, na dodatek jest po prostu pyszna. Te wszystkie zalety sprawiają, że częściej będzie gościć w moim menu. Kotleciki wyglądają bardzo apetycznie, więc nie muszę zachęcać do wypróbowania przepisu. Smacznego!Składniki:- 1 szklanka
kaszy jaglanej- 1/2 małego
kalafiora- 1 duża
marchewka- 1/2 pęczka posiekanego
szczypiorku- 1
jajko-
pieprz i
sól- 4 łyżki
bułki tartejKalafior i
marchewkę umyć, podzielić na mniejsze części, ugotować w osolonej wodzie.
Kaszę przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Następnie przełożyć do garnka, zalać 2 i 1/2 szklanki
wody i ugotować do miękkości na małym ogniu. Do
kaszy można dodać łyżeczkę
masła. Ugotowaną
kaszę przełożyć na sito i ostudzić.
Kalafior i
marchewką odcedzić i również ostudzić.Ostudzony
kalafior zmiksować z
marchewką (można rozgnieść widelcem), dodać
kaszę,
szczypiorek,
jajko,
bułkę tartą, doprawić
solą i
pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować owalne kotleciki, oprószyć je
bułką tartą i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
Podawać z surówką i młodymi ziemniaczkami, lub z gulaszem.