Wykonanie
W internecie można znaleźć wiele przepisów na
sos tatarski. Jeden z dodatkiem
marynowanych grzybków, inny z
pieczarkami, jeszcze inny z ich pominięciem. Ja przedstawię Wam przepis mojej teściowej, który według mnie jest najlepszy. Bardzo gorąco zachęcam Was do spróbowania!
Sos tatarski kojarzy mi się z Wielkanocą, ale tak naprawdę mogłabym go jeść cały czas!
Składniki - podaję bez ilości, w nawiasach moje proporcje:-
jajka ugotowane na twardo (u mnie 10),-
ogórki kiszone (u mnie małe opakowanie, czyli ok. 7),-
cebula (u mnie 2-3 duże),-
majonez (1 słoik),-
musztarda (2 łyżki),-
śmietana,-
sól,
pieprz.
Jajka,
ogórki i
cebule kroimy na drobną kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy do smaku. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona. W trakcie przygotowania można improwizować z ilością składników - jeśli
sos jest za bardzo jajeczny, należy dodać
ogórki i odwrotnie. Smacznego!!!