ßßß Cookit - przepis na Sos tatarski!

Sos tatarski!

nazwa

Wykonanie

W internecie można znaleźć wiele przepisów na sos tatarski. Jeden z dodatkiem marynowanych grzybków, inny z pieczarkami, jeszcze inny z ich pominięciem. Ja przedstawię Wam przepis mojej teściowej, który według mnie jest najlepszy. Bardzo gorąco zachęcam Was do spróbowania! Sos tatarski kojarzy mi się z Wielkanocą, ale tak naprawdę mogłabym go jeść cały czas!
Składniki - podaję bez ilości, w nawiasach moje proporcje:
- jajka ugotowane na twardo (u mnie 10),
- ogórki kiszone (u mnie małe opakowanie, czyli ok. 7),
- cebula (u mnie 2-3 duże),
- majonez (1 słoik),
- musztarda (2 łyżki),
- śmietana,
- sól, pieprz.
Jajka, ogórki i cebule kroimy na drobną kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy do smaku. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona. W trakcie przygotowania można improwizować z ilością składników - jeśli sos jest za bardzo jajeczny, należy dodać ogórki i odwrotnie. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/03/sos-tatarski.html