Wykonanie
W pierwszym dniu kalendarzowej wiosny mam dla Was propozycję, która z pewnością sprawdzi się na wielkanocnym
stole. Przygotowanie jest proste i szybkie, smak bardzo ciekawy. Polecam Wam podanie
jajek na dwa sposoby: nadzianych
pieczarkami oraz
szynką i
serem - będzie ciekawiej. Do dzieła!
Składniki:- 5
jajek ugotowanych na twardo,- ok. 5-6 plasterków
szynki (u mnie 3 plasterki
szynki tzw. białej, 3 plasterki
suchej krakowskiej),- 4-5 plasterków
sera żółtego,- 2 łyżki
majonezu,- 2 łyżeczki
musztardy,-
szczypiorek do dekoracji,-
pieprz.
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, wyjmujemy
żółtka, które rozgniatamy widelcem.
Szynkę i
ser bardzo drobno siekamy. Mieszamy
żółtka,
szynkę i
ser, dodajemy
majonez i
musztardę, przyprawiamy
pieprzem. Ilość
majonezu i
musztardy można dostosować do swoich upodobań
smakowych.
Białka napełniamy farszem, formujemy okrągłe "
jajko". Dekorujemy
szczypiorkiem. Smacznego!!!!