Wykonanie
Kolejna wersja słodkich pyszności.
Ananas doskonale komponuje się w muffinkowym cieście. Głównym powodem ich powstania były 3 plastry
ananasa, które zostały niewykorzystane w całości do pizzy hawajskiej. Muffinki okazały się tak smakowite, że trudno było się od nich oderwać. Polecam :)
Składniki (na ok. 12 sztuk):- 220 g
mąki pszennej, przesianej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- szczypta
soli,- 140 g
cukru,- 2
jajka,- 100 ml
oleju,- 150 ml
soku ananasowego (z puszki),- 3-4 plastry
ananasa z puszki (pokrojonego w kosteczkę),- dodatkowo: kilka kropel soku ananasowego+cukier puder (na
lukier) oraz
płatki migdałowe do dekoracji.
W jednej misce mieszamy składniki suche (
mąka,
proszek do pieczenia,
sól), w drugiej suche (
olej,
sok ananasowy,
jajka). Zawartość obu naczyń łączymy. Dodajemy pokrojone
ananasy, mieszamy do połączenia. Masę umieszczamy w foremkach. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 min. (do suchego patyczka). Po całkowitym wystudzeniu przygotowujemy
lukier i dekorujemy muffinki. Smacznego!