ßßß
Składniki (na ok. 12 sztuk):- 220 g mąki pszennej, przesianej,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- szczypta soli,- 140 g cukru,- 2 jajka,- 100 ml oleju,- 150 ml soku ananasowego (z puszki),- 3-4 plastry ananasa z puszki (pokrojonego w kosteczkę),- dodatkowo: kilka kropel soku ananasowego+cukier puder (na lukier) oraz płatki migdałowe do dekoracji.
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, sól), w drugiej suche (olej, sok ananasowy, jajka). Zawartość obu naczyń łączymy. Dodajemy pokrojone ananasy, mieszamy do połączenia. Masę umieszczamy w foremkach. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 min. (do suchego patyczka). Po całkowitym wystudzeniu przygotowujemy lukier i dekorujemy muffinki. Smacznego!