Wykonanie
Weekend w pełni proponuję więc coś słodkiego. Moja propozycja nadaje się na słodki podwieczorek po niedzielnym obiedzie, ale i jako przekąska piknikowa. Muffiny
drożdżowe możemy posmarować
masłem, ulubioną
konfiturą lub dodać do nich świeże sezonowe
owoce. Każdy z tych wariantów będzie smaczny i na pewno żadna się nie zmarnuje ;-) Przepis zaczerpnęłam z Bite Delite .Na 12 sztuk:250g
mąki75ml
mleka1
jajko50g
masła2 łyżki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego30g
drożdżyszczypta
soli100g
rodzynekMleko podgrzewamy.W miseczce kruszymy
drożdże, posypujemy
cukrem, dodajemy trochę ciepłego
mleka (ale nie gorącego) i mieszamy do rozpuszczenia się
drożdży. Odstawiamy.Do miski przesiewamy
mąkę i dodajemy resztę
mleka,
jajko, miękkie
masło,
cukier,
cukier waniliowy i
sól. Wszystko razem mieszamy, dodajemy rozczyn z
drożdży i wyrabiamy na gładkie ciasto.Dodajemy
rodzynki i wgniatamy je w ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.Formujemy z ciasta kuleczki i wkładamy do formy wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą lub wyłożonej papilotkami. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.Pieczemy przez ok 20 min w temperaturze 170°C.SMACZNEGO :-)