ßßß
Cookit - przepis na Barszcz biały
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Barszcz biały
Składniki
Żeberka
Woda
Cebula
Czosnek
Liść laurowy
Chrzan
Śmietana
Koperek
Majeranek
Sól
Pieprz
Wykonanie
Barszcz biały czy żurek? Czesto uważany za tę samą zupę, a czymś się różnią. Barszcz biały jest delikatniejszy gotowany na zakwasie pszennym, żurek jest wyraźniejszy w smaku i robiony na zakwasie żytnim. U mnie w domu na
stole
Wielkanocnym podaje się właśnie barszcz biały na żeberkach.
400g
żeberek
2 litry
wody
cebula
3 ząbki
czosnku
liść laurowy
korzeń
chrzanu
szklanka zakwasu pszennego2 łyżki
śmietany
koperek
majeranek
sól
,
pieprz
Żeberka
zalać
wodą
, dodać obraną
cebulę
,
czosnek
,
liść laurowy
i korzeń
chrzanu
. Gotować ok. godzinę. Z
wywaru
można wyjąć
cebulę
i
chrzan
, wlać zakwas i gotować jeszcze chwilę. Dodać
śmietanę
i dosmakować
koperkiem
,
majerankiem
,
solą
i
pieprzem
. Podawać z
jajkami
ugotowanymi na twardo i
kiełbasą
.
Źródło:
http://ilovecooking92.blogspot.com/2015/04/barszcz-biay.html
Przepisy powiązane
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )
Składniki powiązane (0)