ßßß Cookit - przepis na Barszcz biały

Barszcz biały

nazwa

Wykonanie

Barszcz biały czy żurek? Czesto uważany za tę samą zupę, a czymś się różnią. Barszcz biały jest delikatniejszy gotowany na zakwasie pszennym, żurek jest wyraźniejszy w smaku i robiony na zakwasie żytnim. U mnie w domu na stole Wielkanocnym podaje się właśnie barszcz biały na żeberkach.
400g żeberek
2 litry wody
cebula
3 ząbki czosnku
liść laurowy
korzeń chrzanu
szklanka zakwasu pszennego
2 łyżki śmietany
koperek
majeranek
sól, pieprz
Żeberka zalać wodą, dodać obraną cebulę, czosnek, liść laurowy i korzeń chrzanu. Gotować ok. godzinę. Z wywaru można wyjąć cebulę i chrzan, wlać zakwas i gotować jeszcze chwilę. Dodać śmietanę i dosmakować koperkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i kiełbasą.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2015/04/barszcz-biay.html