ßßß Cookit - przepis na Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )

Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich, kopytek jak i ryżu czy kaszy. Podałam z sałatką z buraczków i papryki.
- tuszka królika ( skoki, łapy, comber )
- 3-4 cebule
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ocet do zamarynowania mięsa
Mięso umyć, ,podzielić na porcje, oczyścić z błonek. Oprószyć solą, majerankiem i pieprzem, skropić octem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny aby mięso skruszało.
W szybkowarze rozgrzać olej, obsmażyć mięso. Dodać czosnek, liść laurowy i cebulę pokrojoną w talarki. Podlać wodą, doprowadzić potrawę do wrzenia, zamknąć szybkowar* pod ciśnieniem na 30 minut. Wyłączyć gaz, pozwolić samoistnie garnkowi odprowadzić parę ( zajmie to około 10-15 minut). Po otwarciu zahartować śmietanę powstałym sosem ( do miseczki włożyć 3 łyżki śmietany i łyżkę gorącego sosu, wymieszać) i dodać do mięsa.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
* królika można zrobić w tradycyjnym garnku, jednak czas duszenia mięsa wydłuży się do 1,5- 2 godzin. Należy pamiętać, aby podlewać mięso co jakiś czas wodą.
Źródło:http://kawawszklance.blogspot.com/2014/12/krolik-w-sosie-cebulowo-smietanowym-z.html