Wykonanie
Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego
mięska. Duszony w towarzystwie
cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec
śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do
pieczywa,
ziemniaków, klusek śląskich, kopytek jak i
ryżu czy
kaszy. Podałam z
sałatką z
buraczków i
papryki.
-
tuszka królika ( skoki, łapy, comber )- 3-4
cebule- 2
liście laurowe- 1 łyżeczka
majeranku- 1/3 szklanki
wody- 3 łyżki
śmietany 18 %- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
ocet do zamarynowania
mięsaMięso umyć, ,podzielić na porcje, oczyścić z błonek. Oprószyć
solą,
majerankiem i
pieprzem, skropić
octem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny aby
mięso skruszało.W szybkowarze rozgrzać
olej, obsmażyć
mięso. Dodać
czosnek,
liść laurowy i
cebulę pokrojoną w talarki. Podlać
wodą, doprowadzić potrawę do wrzenia, zamknąć szybkowar* pod ciśnieniem na 30 minut. Wyłączyć gaz, pozwolić samoistnie garnkowi odprowadzić parę ( zajmie to około 10-15 minut). Po otwarciu zahartować
śmietanę powstałym sosem ( do miseczki włożyć 3 łyżki
śmietany i łyżkę gorącego sosu, wymieszać) i dodać do
mięsa.Podawać z ulubionymi dodatkami.*
królika można zrobić w tradycyjnym garnku, jednak czas duszenia
mięsa wydłuży się do 1,5- 2 godzin. Należy pamiętać, aby podlewać
mięso co jakiś czas
wodą.