ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Najlepsza ryba po grecku z przepisu mojej mamy. Smakuje pysznie zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno.
1kg ryby np. morszczuk, dorsz, mintaj
4 marchewki średnie
3 cebule
pół selera
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 ziarenka pieprzu
papryka w proszku
1 mały koncentrat pomidorowy
2 łyżki octu
2 łyżeczki cukru
sól
Marchewki i selera zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka. Przełożyć do garnka, na dno wlać troszkę oleju. Dusić w nim warzywa do miękkości.
W tym czasie usmażyć rybę w jajku i bułce tartej.
Do warzyw dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, koncentrat, dusić jeszcze kilka minut. Dosmakować papryką, octem, cukrem i solą.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa, na warzywa rybę, następnie znów warzywa i tak warstwami do wykorzystania wszystkich produktów. Naczynie wstawić do piekarnika, zapiekać przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/12/ryba-po-grecku_23.html