Wykonanie
Śledzie, które robiliśmy podczas świątecznych warsztatów kulinarnych z
Winiary . Autorem przepisu jest kucha rz Piotr Bruś Klepacki. Może zrobicie je na Święta? R obi się je bardzo sz ybko .4 solone płaty
śledzi a500 ml
mleka2 łyżki
miodu1 łyżka
octu winnego jabłkowego1 łyżka
musztardy Dijon1 łyżeczka
musztardy francuskiej z
gorczycą1 łyżka
majonezuok. 150-200 ml
oleju rzepakowego1/2 pęczka
koperkusól,
pieprzŚledzie zal ej
mlekiem i odstaw na dłuższy czas (ok. 2 godziny), aby pozbyć się
soli.Następnie odsącz je, osusz na papierowym ręczniku i p okr ój na małe kawałki.W misce połącz
miód,
ocet, obie
musztardy i
majonez. Dokładnie wymiesza j .Powoli dolewa j
olej, cały czas mieszając, do momentu aż uzyska sz kremowy sos.Pod koniec
doda j posiekany
koperek i dopraw do smaku.Ś ledzie przełóż d o sosu, wymieszaj, a następnie przełóż do słoiczków.