ßßß Cookit - przepis na Śledzie z musztardą, miodem i koperkiem

Śledzie z musztardą, miodem i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Śledzie, które robiliśmy podczas świątecznych warsztatów kulinarnych z Winiary . Autorem przepisu jest kucha rz Piotr Bruś Klepacki. Może zrobicie je na Święta? R obi się je bardzo sz ybko .
4 solone płaty śledzi a
500 ml mleka
2 łyżki miodu
1 łyżka octu winnego jabłkowego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą
1 łyżka majonezu
ok. 150-200 ml oleju rzepakowego
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz
Śledzie zal ej mlekiem i odstaw na dłuższy czas (ok. 2 godziny), aby pozbyć się soli.
Następnie odsącz je, osusz na papierowym ręczniku i p okr ój na małe kawałki.
W misce połącz miód, ocet, obie musztardy i majonez. Dokładnie wymiesza j .
Powoli dolewa j olej, cały czas mieszając, do momentu aż uzyska sz kremowy sos.
Pod koniec doda j posiekany koperek i dopraw do smaku.
Ś ledzie przełóż d o sosu, wymieszaj, a następnie przełóż do słoiczków.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/12/sledzie-z-musztarda-miodem-i-koperkiem.html