ßßß Cookit - przepis na Tatar ze śledzia w marynowanych burakach

Tatar ze śledzia w marynowanych burakach

nazwa

Wykonanie

Tatar ze śledzia w marynowanych burakach i ja - to była miłość od pierwszego usłyszenia. Najpierw powiedziała mi o nim kulinarkowa Magda, która widząc moje błagalne spojrzenie obiecała, że przepis wstawi na swój blog ... co też zrobiła. A ja w duchu powiedziałam sobie, że muszę, po prostu MUSZĘ go przygotować. I też to zrobiłam.... zaledwie dwa lata później. Sama nie rozumiem, dlaczego przepis na ten tatar musiał tak długo czekać na wcielenie go w życie. Zwłaszcza, że przecież wiem, jak genialnie sprawdza się połączenie śledzie z burakami (vide -> szuba - moja miłość). Taki tatar to świetna przystawka np. na imprezy. W ostatnim czasie przygotowywałam go już kilkukrotnie i za każdym razem podbijał serca moich gości.
- 5 średniej wielkości buraków
- duże jabłko
- 270 gramów filetów śledzi małosolnych
- ok. 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- mała cebula czerwona
- 3 kawałki marynowanej papryki bez skórki
- 2 średnie ogórki konserwowe
- sól i pieprz
marynata
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki miodu
Buraki myjemy, wycieramy, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 1,5 godziny.
Po wyznaczonym czasie wyjmujemy je z piekarnika, a gdy ostygną obieramy.
Kroimy je w 5 mm. plastry.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy, a następnie wkładamy do nich plastry buraków. Marynujemy je w ten sposób przez kilka godzin. Ja zostawiam je przeważnie na dość długo, bo 8-10 godzin.
Jeśli śledzie są bardzo słone, moczymy je w wodzie przez około 2 godziny, a następnie odsączamy na sitku. Kroimy w bardzo drobną kostkę. Podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami tatara - wszystkie powinny być obrane i drobniutko pokrojone.
Dodajemy musztardę i majonez - tyle, aby masa nie była zbyt rzadka. Mieszamy wszystko dokładnie.
Tak przygotowany tatar wykładamy na plaster buraka i przykrywamy do drugim plastrem. Czynność powtarzamy ze wszystkimi buraczanymi plastrami.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2014/10/tatar-ze-sledzia-w-marynowanych-burakach.html