Wykonanie
Placuszki, które okazały się
hitem u mnie w domu. Powstały zupełnie przez przypadek. Wyszły pyszne. Smakują jak mix szarych kluchów z plackami ziemniaczanymi i falafelem ;).Można też dodać
jajko do masy, jednocześnie zmniejszając ilość
wody.2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1/2 szklanki
mąki z
ciecierzycyok. 1/2 szklanki
wody2 łyżki
oleju1 płaska łyżeczka
soli2 łyżki mielonego
siemienia lnianego2 łyżki
nasion słonecznika1 łyżeczka psyllium (opcjonalnie)ewentualnie dowolne
przyprawyolej do smażeniaWszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym z hakami (
wodę dodawać stopniowo). Po wyrobieniu ciasto powinno być bardzo gęste.Z wilżonymi dłońmi formować płaskie placuszki. Smażyć na rozgrzanym
oleju, do przypieczenia na złoto brązowy kolor.Podawać ciepłe, można je jeść same, z sosem lub surówką.