Wykonanie
Składniki:- 6
jajek- 1 kostka
masła- 2 szklanki
mąki pszennej- 1,5 szklanki
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
kakao- 1 szklanka
śmietanki kremówki- 1 opakowanie
kisielu wiśniowego- 1/2 szklanki
makuSposób przygotowania:1.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno po jednym
jajku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
śmietanę, miksujemy na gładką masę.2. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Jedną pozostawiamy gładką, do drugiej dodajemy
kakao, do trzeciej
kisiel, a do czwartej
mak. Każdą część osobno mieszamy.3. Keksówkę smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą. Na środek kładziemy po jednej łyżce każdego rodzaju ciasta (najlepiej zacząć od jasnej, niezabarwionej masy, następnie
kakaową, później
makową, a na końcu różową). W podobny sposób nakładamy ciasto na dwóch końcach keksówki.4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 1 godz. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby nie przypaliło się z wierzchu